LATEST:

Supercars releases Winton schedule, confirms AD session

Daniel Herrero

Wednesday 8th May, 2019 - 6:45pm

Share:

The 2018 Winton SuperSprint pic: AJP Photography

The schedule for the Truck Assist Winton SuperSprint has been released, confirming the two days of Supercars Championship action including an Additional Drivers Practice session.

As announced with the calendar release, the Virgin Australia Supercars Championship field will appear on-track on just the Saturday and Sunday of the three-day event, with support categories all qualifying on the Friday.

The full release of the weekend schedule shows that there will be one standard practice session, Armor All Qualifying, and a race, for the Supercars Championship on each of the latter two days.

While knockout qualifying is in play, the schedule means that the only session prior to that which sets the starting order for Qualifying for Race 13 will be the Additional Drivers Practice session.

At other SuperSprint events, there has been a practice session for full-time drivers before Practice 2 would determine which drivers got direct passage to Part 2 of qualifying for the Saturday race.

The schedule arguably makes Additional Drivers Practice, which had initially been scrapped in 2019 before a return at Symmons Plains last month, an important determinant of the outcome of qualifying.

Practice 1 at Winton is, however, slightly longer than usual at 40 minutes, while Sunday’s Practice 2 is a standard 30 minutes.

The races themselves are the SuperSprint-standard 120km on Saturday and 200km on Saturday, meaning 40 and 67 laps respectively around Winton’s 3.00km circuit.

Support categories will be Paynter Dixon Touring Car Masters, Kumho Tyre Super3 Series, ECB SuperUtes Series, Australian Formula Ford, and a debut with Supercars for the Excel Series.

The event takes place on May 24-26, the same weekend as the Formula 1 Monaco Grand Prix and the Indianapolis 500 race.

Schedule: Truck Assist Winton SuperSprint, Winton Motor Raceway

Start – Finish AEST (local) Category Length Session
Friday, May 24
08:25 – 08:45 Excel Series 20 mins Practice
08:55 – 09:15 Formula Ford 20 mins Practice 1
09:25 – 09:45 ECB SuperUtes Series 20 mins Practice 1
09:55 – 10:15 Super3 Series 20 mins Practice 1
10:25 – 10:45 Touring Car Masters 20 mins Practice
11:05 – 11:25 Excel Series 20 mins Qualifying
11:35 – 11:55 Formula Ford 20 mins Practice 2
12:05 – 12:25 ECB SuperUtes Series 20 mins Practice 2
12:35 – 12:55 Super3 Series 20 mins Practice 2
13:15 – 13:35 Excel Series 10 laps Race 1
13:45 – 14:05 Formula Ford 20 mins Qualifying
14:15 – 14:35 ECB SuperUtes Series 20 mins ARMOR ALL Qualifying
14:45 – 15:05 Super3 Series 20 mins Qualifying
15:15 – 15:35 Touring Car Masters 20 mins Qualifying
Saturday, May 25
08:15 – 08:35 Super3 Series 12 laps Race 1
08:50 – 09:10 ECB SuperUtes Series 9 laps Race 1
09:25 – 09:55 Virgin Australia Supercars Championship 30 mins Additional Drivers Practice
10:10 – 10:30 Touring Car Masters 12 laps Trophy Race
10:45 – 11:25 Virgin Australia Supercars Championship 40 mins Practice 1
11:40 – 12:00 Excel Series 10 laps Race 2
12:10 – 12:30 Formula Ford 10 laps Race 1
12:40 – 13:00 Super3 Series 12 laps Race 2
13:15 – 13:25 Virgin Australia Supercars Championship 10 mins ARMOR ALL Qualifying Part 1 – Race 13
13:30 – 13:40 Virgin Australia Supercars Championship 10 mins ARMOR ALL Qualifying Part 2 – Race 13
13:45 – 13:55 Virgin Australia Supercars Championship 10 mins ARMOR ALL Qualifying Part 3 – Race 13
13:55 – 14:05 On Track Entertainment 10 mins On Track Entertainment
14:15 – 14:35 ECB SuperUtes Series 9 laps Race 2
14:45 – 15:05 Touring Car Masters 12 laps Race 1
15:50 – 16:55 Virgin Australia Supercars Championship 40 laps Race 13
Sunday, May 26
08:15 – 08:35 Formula Ford 10 laps Race 2
08:45 – 09:05 Excel Series 10 laps Race 3
09:20 – 09:50 Virgin Australia Supercars Championship 30 mins Practice 2
10:05 – 10:25 Touring Car Masters 12 laps Race 2
10:35 – 10:55 ECB SuperUtes Series 9 laps Race 3
11:10 – 11:20 Virgin Australia Supercars Championship 10 mins ARMOR ALL Qualifying Part 1 – Race 14
11:25 – 11:35 Virgin Australia Supercars Championship 10 mins ARMOR ALL Qualifying Part 2 – Race 14
11:40 – 11:50 Virgin Australia Supercars Championship 10 mins ARMOR ALL Qualifying Part 3 – Race 14
12:05 – 12:30 Super3 Series 14 laps Race 3
12:40 – 13:00 Touring Car Masters 12 laps Race 3
13:45 – 15:30 Virgin Australia Supercars Championship 67 laps Race 14
15:50 – 16:10 Formula Ford 10 laps Race 3
16:20 – 16:40 Excel Series 10 laps Race 4

Speedcafe.com comment policy

Speedcafe.com reserves the right to remove comments that are off-topic, abusive and ban users who do not follow the comment policy. Please read our Comment Policy before commenting.

Some comments may require approval before being published which can take up to 48 hours.

For support, please contact [email protected]

Speedcafe.com has been established to provide a daily motorsport news service to the industry and fans in Australia and internationally.

Read the Speedcafe.com promise
Newsletter

Subscribe to our daily newsletter, the best way to get your news first, fast, and free!